jemput jadi kawan =)

Saturday, October 16, 2010

Mengapa Wanita Menangis?


gambar sekadar mengajak kita ramai2 menangis

Mengapa Wanita Menangis?


‘Mengapa wanita menangis?’

Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.


1. Punca wanita/perempuan menangis.

 • Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)
 • Mengurangkan stress.
 • Tanda keinsafan/penyesalan.
 • Sebagai ugutan emosi.

Perempuan mempunyai 9 emosi dan 1 akal. Emosi yang terkumpul banyak ini, membentuk peribadi seseorang wanita yang ketara kelembutannya, kasih, bertimbang rasa dan menghargai orang disekeliling nya. Daya tumpuan akal seseorang wanita banyak dipengaruhi oleh emosi samada ia memberi kesan baik ataupun buruk.

Sekiranya seseorang wanita itu menangis 2-3 kali atas sebab rasa syukur dan redha; pahala buat dirinya, buat kali ke 2 dan ke 3.

2. Kesan tangisan.

 • Dapat perhatian
 • Suasana rumah tangga tergugat.
 • Lelaki jadi bingung.
 • Orang lain dapat mesej.
 • Mata bersih dan sihat.

'The world stops at the moment when women cry.'

kalau mcm ni sy nak nak nangeh selalu lah =)

Orang bahagia dan gembira, tidak semestinya dia tersenyum dan orang senyum, sudah semestinya dia gembira.dan orang yang senyum buat lawak bagai,belum tentu dia sendiri gembira,biasanya orang begini mementingkan kebahagiaan org lain berbanding diri sendiri.

Penyelesaian untuk mengurangkan rasa sedih:

1. Senyum dulu + Mengimbau perkara yang membuatkan anda rasa sedih = Perlahan2 melatih diri supaya tidak sedih dan menangis lagi.
2. Selalu berdoa kepada Allah.
3. Belajar untuk redha ( Baik atau buruk adalah untuk kebaikan hamba-NYA)
4. Sentiasa tersenyum – Banyak hormon baik yang keluar dan membantu seseorang wanita untuk memulakan hari dengan penuh keyakinan dan gembira.

Tangisan seseorang wanita adalah untuk melaungkan suara hati – Minta dibelai, disayangi dan dipamerkan kasih sayang. (Ia terpendam dan terbuku dalam hati)

Ramai yang tidak tahu bahawa apabila seorang suami menaikkan suara samada sedar atau tidak, ia menjadi antara punca mengapa seorang isteri mudah menangis. So, control your voice projection!-tak pasti,sy belum kahwin,ok jom kahwin.baru tau...hoh!

Tangisan boleh membawa kesan yang positif, sekiranya dilakukan dengan tindakan yang positif juga.2 comments:

 1. bagi nurul..menangislah kalau itu bisa meringankan beban dan membahagiakan nurul..
  sbb tangisan ni adalah ibarat peneman setia dalam hidup seorang perempuan..
  menangis ni sebgai satu terapi taw..kdang2 kalau nurul stress, nurul sakit ati sume...after nurul menangis..rasa lega sgt..rasa mcm sume beban dah ilang..

  nice entry btw dear

  ReplyDelete
 2. betul...
  ana pun setuju.sgt2 setuju.

  samala.tpkan kadang2 bila nangis hati ni jadi betambah2 pilu.
  =(
  eceh.

  nurul terimakaseh byk2 ye...
  salam ukhuwah!

  ReplyDelete